Bewoner Bert: de tijd vliegt

Super om altijd met iemand te kunnen babbelen

 

Hoe lang woon je hier al?
Ik ben hier komen wonen in maart 2000, ik woon hier dus al 15 jaar, Wow -- wat vliegt de tijd!

Ben je hier graag?
home-blessing-s.jpgVroeger woonde ik alleen en dat ging niet zo goed, ik raakte af en toe in de problemen maar door hier te komen wonen zijn deze problemen allemaal opgelost. Wanneer ik nu problemen of zorgen heb kan ik altijd terecht bij mijn aandachtsbegeleider of een andere begeleider. Alle begeleiders kunnen gebarentaal en dat maakt het gemakkelijk om te spreken met elkaar. Zij kennen mij ook door en door en kunnen op tijd bijsturen als dat nodig is. Door hier te komen wonen is er een aantal dingen veranderd en alles samen zorgt ervoor dat ik een goed leven heb nu.

Het is voor mij ook wel belangrijk om de contacten met mijn familie en vrienden te kunnen behouden, ik ga regelmatig bij hen op bezoek en daarna kom ik terug naar mijn veilige thuis. Dus, uh... ,ja, het heeft me zeker geholpen om hier te komen wonen. Ik woon hier heel graag.

Wat zijn je mooiste herinneringen?
Ik ga elk jaar op reis met een vriend van me naar Oostende, dit zijn voor mij de mooie herinneringen die ik koester. De begeleiding kijkt elk jaar opnieuw welke formule haalbaar is en samen stippelen we de hele reis uit. De begeleiding helpt me dit te realiseren. Ik heb ook mooie herinneringen aan de verschillende activiteiten binnen de voorziening zoals het familiefeest, de verjaardagsfeesten van de bewoners en het jaarlijks banket...

Wat betekenen de begeleiders voor jou? Zijn ze je vrienden?
Nou, vrienden... dat is te veel gezegd. Maar ze zijn (nadruk) er wel! Ze helpen me waar nodig. Ik vind steun bij hen maar ook het contact is belangrijk. Soms moeten ze eens iets zeggen dat niet zo leuk is, maar we praten er samen over en dan weet ik dat ze het goed met me voor hebben. Het wisselen van personeel is minder leuk. Het is toch telkens een verlies als iemand weg gaat, maar gelukkig gebeurt dit niet al te vaak. Zie je, je moet immers telkens een nieuwe vertrouwensband opbouwen.

Ik vind het overigens wel super om altijd met iemand te kunnen babbelen bij thuiskomst en mijn dag en zorgen te kunnen delen.

Wat doe je voor ontspanning?
Ik heb nood aan mijn eigen ruimte, deze vind ik op mijn kamer, ik kan er tot rust komen, dit is mijn privé. Ik heb mijn kamer zelf ingericht en daar ben ik trots op. Daarbuiten doe ik graag uitstapjes, zowel alleen als met vrienden. Dan ga ik naar de stad of naar de markt, daar kan ik van genieten en dat brengt me tot rust. Het is wel gemakkelijk dat alles dichtbij is en er is ook een goede tram verbinding.

Sinds kort heb ik ook internet en een nieuwe tablet. Daar heb ik voor gespaard en daar ben ik ook trots op!

Wat betekent Emmaüs voor jou?
Emmaüs betekent voor mij een gevoel van veiligheid. Er is ook veel veranderd voor mij door in de bewonersraad te zitten -- ik heb een extra stem en voel me daardoor nog meer betrokken bij de voorziening. En, zeker weten, in ontmoeting met anderen heb ik hier veel over mezelf maar ook over anderen geleerd. Emmaüs is, kortom, mijn thuis.